Wie zijn wij?

Aangenaam: Miriam Hockx (l) en Elsbeth Littink-Hoogeveen (r)

IMG_3701[2]

Miriam (1981): Sinds 1999 ben ik met Johan en samen hebben we twee zoons en een dochter in de basisschool leeftijd. Ik hou van mensen helpen en van sport. Altijd al gedaan. Het was voor mij dan ook een hele bewuste en logische keuze om fysiotherapie te gaan studeren.Een prachtig vak op het snijvlak van zorg en sport én een vak waarin nog tijd is om écht contact te hebben met je cliënt. Na de reguliere opleiding had ik de behoefte me nog verder te verdiepen en heb ik met veel plezier de driejarige master sportfysiotherapie gevolgd in Utrecht.

In de 13 jaar dat ik nu werkzaam ben als (sport)fysiotherapeut heb ik al veel mensen mogen helpen bij het herstellen van fysiek ongemak. Doseren is daarbij altijd de grootste kunst: niet overbelasten, maar wel zorgen voor een trainingsprikkel. En na elke training precies genoeg tijd nemen om weer te herstellen voor de volgende. Maar… is dat niet eigenlijk de kunst van ons hele dagelijks leven? Niet alleen ons -al dan niet geblesseerde- lichaam is gebaat bij een goede balans tussen inspanning en ontspanning, ons brein heeft het minstens zo hard nodig dat we leren doseren! Lekker aanpakken en druk zijn op ons werk, thuis en met sociale activiteiten, maar dat houden we alleen ongestraft vol als we daar ook voldoende ‘leeghoofdigheid’ tegenover stellen.

Om me ook in die tak van sport verder te bekwamen -de preventie en revalidatie van “blessures van het brein” noem ik het maar-, heb ik samen met Elsbeth (die ik heb leren kennen via de peuterspeelzaal van onze dochtertjes) in 2015 de cursus tot Runningtherapeut gevolgd. Niks vaagst, zweverigs of psychologiserends, maar gewoon “lekker rennen” alleen dan wel uítermate goed rekening houdend met de (mentale en fysieke) belastbaarheid én het hoofddoel van de loper: ontspanning. Ik wil je graag laten ervaren hoe dat voelt en werkt, want ik geloof er vast in dat we met onze aanpak veel onnodig persoonlijk leed, zorgkosten en medicatiegebruik kunnen voorkomen.

Elsbeth (1984): Getrouwd met Leon en samen hebben we twee geweldige meiden in de  basisschoolleeftijd. Na mijn universitaire studie Oudheidkunde (geschiedenis en archeologie) kwam ik in een zittend, passief beroep terecht. Vele kilo’s te zwaar en behoorlijk ongelukkig. Het roer moest om.

Eerst ben ik fysiek aan de slag gegaan en na het ‘lozen’ van de kilo’s en in het bezit van een behoorlijke dosis ‘runnershigh’ begon ik aan veranderingen op werkgebied. Als lid van de atletiekvereniging kreeg ik de kans om de opleiding tot eerst assistent en later basistrainer te worden. Dat was het begin. Nu mag ik mezelf ook Runningtherapeut noemen. Niets zweverigs en  veel praten zoals Miriam al vertelde, maar een bewezen werkwijze die veel mensen gezonder en fitter kan maken.

Mensen motiveren, coachen, begeleiden en enthousiasmeren is waar ik goed in ben en ook graag doe. Bewegen is een heel belangrijke schakel in een gezond en gelukkig leven. Juist de mensen die doorjakkeren, zichzelf voorbij lopen, veel stress ervaren, lopen het gevaar om ‘op te branden’. Met allerlei psychische en fysieke klachten tot gevolg. Bewegen, specifiek hardlopen op een gematigd tempo, zet allerlei processen in je lichaam in gang die ervoor zorgen dat de druk van de ketel gaat.

In de praktijk en uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen: het werkt. Dus worry less. Run more.

Samen
Naast de opleiding tot Runningtherapeut hebben we afgelopen najaar (oktober 2016) samen de cursus Mindful Chirunning gevolg. Een combinatie van Mindfulness en chirunning.  Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij je met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust bent van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten. Chirunning is een hardlooptechniek gericht op ontspanning, aandacht voor je lichaam en je geest, blessurepreventief en draait om het proces van hardlopen.
Elementen uit Mindfulness en Chirunning zetten wij in tijdens het Runningtherapie traject.